Makkelijk en snel bestellen?

Klik hier om naar onze nieuwe webshop te gaan. 
KRIMPKOUS WEBSITE Prijslijst Bestellen E-Mail
       
 
Krimpkous / Shrinksleeve Flexibele Warmtekrimp producten
 
Krimpkous is een wat dunne, flexibele buis van polymeer plastic -meestal PVC met een mix van Polyesthers- die als isolatiemateriaal om -bij voorbeeld- een soldeerverbinding tussen twee stroomdraden kan worden aangebracht. Er zijn verschillende maten (doorsnede diameter) krimpkous te verkrijgen. Nadat men een stukje krimpkous op maat heeft geknipt, schuift u het over de te isoleren, beschermen of te bundelen draden/contacten, mechanica of batterijen. Wanneer nu het materiaal wordt verhit, krimpt het inéén en sluit zich strak om de te verpakken delen. Zo beschermt het de contacten en de elektronica tegen kortsluiting en bewegingsslijtage, én -ook een goede reden om het te gebruiken- het houdt je draadjes strak gebundeld zodat je project er overzichtelijk en netjes uit ziet.

Polyolefin

De kunststof polyolefin bevat geen chloorverbindingen, is lichter dan pvc en kan volledig hergebruikt worden. Een groot deel van ons assortiment is van polyolefin gemaakt. De unieke stofstructuur van miljoenen continue vezels, die samen een zeer dichte laag vormen, biedt een efficiënte bescherming tegen schadelijke deeltjes.

Omdat polyolefin biologisch en chemisch inert is, kunnen de eigenschappen van de stof niet worden aangetast door bijvoorbeeld zouten, zuren of basen.

Polyolefin is waterafstotend, antistatisch, gamma- steriliseerbaar en scheurvast. Onze krimpkousen beschermen uw kabels etc etc... tegen schadelijke effecten van gevaarlijke producten en beschermen kwetsbare kabels tegen verontreiniging met stof en andere deeltjes.

Shrinkwrap vs. Krimpkous

Het Engelse woord Shrinkwrap en het Nederlandse woord Krimpkous zijn niet één op één inwisselbaar. Het Nederlandse begrip 'krimpkous' slaat uitsluitend op de gekleurde buisjes die bij de elektronicaboer en in sommige modelbouwzaken (o.a.vliegtuig model bouwzaken) verkrijgbaar zijn. 'Shrinkwrap', daarentegen, is niet per-sé een buisje maar kan ook bijvoorbeeld een vel folie zijn, zoals je wel eens -gekrompen- aantreft rond het deksel van je net-gekochte potje jam of om een nieuwe CD. In het Nederlands hebben we daar het woord 'krimpfolie' voor bedacht. De werking van de genoemde materialen is in essentie hetzelfde.

Werking van Krimpplastic

Krimpkous, krimpfolie en andere soortgelijke producten werken allemaal grotendeels hetzelfde; Tijdens het fabricageproces worden de moleculen van de te vormen kunststof in een polymere toestand gedwongen. De lange en dunne moleculen die daarbij gevormd worden, komen netjes evenwijdig aan elkaar te liggen.

Wanneer dit polymeer wordt blootgesteld aan een hoge temperatuur, gaan de moleculen meer en sneller tegen elkaar aan bewegen wat uiteindelijk tot resultaat heeft dat de lange, dunne polymeren terugkeren naar hun oorspronkelijke -warrige- toestand. De dunne polymeer-molekulen raken strak in elkaar verwikkeld en het volume van het plastic neemt sterk af. Dit nemen wij waar als het 'krimpen' van de kous.

Verhitten van de krimpkous

Om de kous te laten krimpen, dient het verwarmd te worden tot een bepaalde temperatuur. U kunt dit doen met:

  • een föhn op de hete stand
  • een verfstripper op de laagste stand
  • de vlam van een aansteker of gaspit (op afstand van de vlam houden, want directe aanraking van de vlam geeft teveel hitte en verziekt u materiaal)
  • een soldeerbout

en eventueel

  • kokend water (als het niet om elektrische materialen gaat).
  • stoom uit een fluitketel (als het niet om elektrische materialen gaat).

In alle gevallen de hitte goed gelijkmatig verdelen, anders gaat de krimpkous bobbelen en of rafelen.

Op de hoofd pagina kunt u alle mogelijke soorten krimpkous en diverse materialen bewonderen.

    NAAR DE KRIMPKOUS WEBSITE

 
 
KRIMPKOUS WEBSITE Prijslijst Bestellen E-Mail

Copyright (C) 2011 DDS Krimpkous BV                                                                                               . www.nieuwrealisme.nl