Makkelijk en snel bestellen?

Klik hier om naar onze nieuwe webshop te gaan. 
FAQ DDS-E144  is een hoogwaardige giethars voor het ingieten van HF elektronica FAQ 
 

De DDS-E144  is een hoogwaardige 2 componenten giethars polyurethaan giet hars voor het ingieten van elektronica  onderdelen. Speciaal geschikt voor HF toepassingen tot 2,5 Ghz. Uitermate geschikt voor het uitvoeren van gietingen waarbij de elektronica zich in een ingietbehuizing bevindt. Het materiaal is vrij van oplosmiddelen, is elastisch, heeft een goede hechting op veel ondergronden, bezit een goede chemicaliën bestendigheid en kent een geringe krimp bij de verwerking. Standaard is dit materiaal lichtbruin/vaal geel gekleurd, maar deze kan door toevoeging van pigmenten ( af fabriek) aangepast worden. Echter heeft het toevoegen van andere kleuren het nadeel dat de HF eigenschappen geweld aangedaan worden. 


Vraag:                                                                                               FAQ


Wij gebruiken al meer dan 2 jaar gietmassa E144 (ingiethars)
Tijdens het gebruik van E144 ontstaat het volgend probleem:
Incidenteel wil het produkt niet uitharden.
Het gehele ingietproces is nagegaan;
- Er wordt door 1 persoon gewerkt.
- Er wordt steeds dezelfde hoeveelheid hars aan gemaakt, 15 gram en 3 gram
- Er wordt gewogen op een digitale weegschaal
- Afgewogen wordt in nieuwe, schone plastic bekertjes
- De hars wordt gedoseerd dmv nieuwe injectiespuitjes uit steriele verpakking
- De omgevingstemperatuur blijft tussen 18 gr. en 25 gr. celsius
- 2 maal is een stuk gietwerk niet uitgehard, het produkt kan weken later nog met een nagel worden weggeschraapt.

Wij kunnen alleen nog bedenken dat er te kort na het ontvetten met isopropanol-alcohol is ingegoten, maw er was nog restant (of damp) alcohol aanwezig.
De vraag aan DDS is dan ook :
" Veroorzaakt alcohol dit effect op het uitharden van uw produkt E144?"
Antwoord:

- Er wordt door 1 persoon gewerkt. 
Prima. Maar met de juiste gebruiksaanwijzing moet iedereen het tot een goed resultaat kunnen verwerken.

- Er wordt steeds dezelfde hoeveelheid hars aan gemaakt, 15 gram en 3 gram 
Dit is een ontzettend kleine hoeveelheid, dit zouden wij nooit adviseren. Let op verwerkingsvoorschrift: aanmaken en mengen in eerste beker, dan overgieten in tweede beker en nogmaals mengen. Met deze hoeveelheid is dat al bijna onmogelijk.

- Er wordt gewogen op een digitale weegschaal 
Digitaal zegt nog niets. Wij werken bijv. met een schaal met een resolutie van 0,1 mg, dat is hiervoor niet nodig. Maar een schaal met een afleesnauwkeurigheid van 1 gram voldoet hier absoluut niet! Zelfs 0,1 gr. voldoet NIET! Ook zijn er wel wat verschillen te noemen in de nauwkeurigheid van een hobby-/keuken-/post weegschaal en een goede balans ook al geven de eerst genoemde schalen een hoge afleesresolutie in sommige gevallen! Die goedkopere schalen zijn prima bruikbaar, maar niet met deze kleine hoeveelheden giethars.

- Afgewogen wordt in nieuwe, schone plastic bekertjes 
Prima. Vlakke bodem of gewoon een koffiebekertje? Normaliter kan prima met een koffiebekertje gewerkt worden, maar met die kleine hoeveelheden is de niet vlakke bodem bezwaarlijk.

- De hars wordt gedoseerd dmv nieuwe injectiespuitjes uit steriele verpakking 
Prima, technisch schoon is schoon genoeg.

- De omgevingstemperatuur blijft tussen 18 gr. en 25 gr. celsius 
Prima.

- 2 maal is een stuk gietwerk niet uitgehard, het produkt kan weken later nog met een nagel worden weggeschraapt. 
Dit is met zekerheid een kwestie van niet goed mengen en/of niet nauwkeurig werken. Vaak zeggen klanten dat dit niet het geval kan zijn, maar dat hebben we eerder gehoord en als men goed kijkt naar het proces blijkt het achteraf een kwestie van interpretatie te zijn; m.a.w. men zegt dat ze nauwkeurig werken en dat het hun schuld niet kan zijn, het gaat niet om schuldvraag maar om techniek en het punt is dan dat ze niet op de juiste wijze nauwkeurig genoeg werken.
 
Met de hoeveelheden die men aanmaakt kan er zo maar een gram meer of minder gebruikt worden (zeker met een ongeschikte schaal), 15 op 3 is dan ineens 16 op 2, m.a.w. van 100:20 gaan we naar 100:12,5 en dat is gewoon foute boel. Ook omgekeerd: 14 op 4 -> 100:28 ook foute boel. Toelaatbaar is 100:19 tot 100:21 en met die hoeveelheden hebben we het dus over 15 : 2,85 tot 15 : 3,15 m.a.w. een meetnauwkeurigheid van 10 mg is minimaal vereist voor de schaal.  Onderzoekt u eens of u op 0,15 gram nauwkeurig weegt en met wat voor een schaal. Het zou goed kunnen dat de schaal niet op 0,15 gram is af te lezen en dan .............! Oh ja, vuistregeltje: er zitten 30 druppels in een cc, m.a.w. 0,15 gram MDI (met een soortelijk gewicht van 1,28) is dus 3,5 druppels.....
 
Het aanmaken van dergelijke kleine hoeveelheden is ernstig af te raden, veel beter is het om hoeveelheden vanaf circa 50 ÃƒÂ  75 gram A-komponent aanmaken, ook het mengproces zal dan beter werken, kijk alleen al naar de resthoeveelheden in de eerste beker die als ongemengd op bodem en wand achterblijven, met die 0,15 gram waar we het eerder over hadden kan men zien dat met die hoeveelheden alles erg kritisch ligt. Gaan we naar het 4 tot 5 voudige toe dan wordt het weer wat makkelijker.
 
Ook zeer belangrijk is het vooraf goed oproeren van de A-komponent (B-komponent hoeft niet, wel oppassen voor harde stukjes die kunnen ontstaan na het eerste openen en toetreden van vochtige lucht).
 
Ik vraag mij overigens af of er ook wel met twee bekers gewerkt wordt zoals duidelijk op onze gebruiksaanwijzing staat, voor deze kleine hoeveelheid kan het niet.
Overigens merken we dit helaas vaker, veel klanten vinden het onzin om met een 2de beker te werken! 

Wij kunnen alleen nog bedenken dat er te kort na het ontvetten met isopropanol-alcohol is ingegoten, maw er was nog restant (of damp) alcohol aanwezig. 
Isopropyl alcohol (elke alcohol) reageert met MDI en kan daarmee een tekort aan beschikbare MDI veroorzaken. Teneinde dit laatste te bereiken moet het wel goed doorgemengd worden en dat is onwaarschijnlijk. Damp heeft geen enkele invloed, er moet echt een redelijke hoeveelheid vloeistof aanwezig zijn, meer dan 10% van het gietvolume zal invloed hebben, maar nog niet zo erg als aangegeven.

De vraag aan DDS is dan ook :
" Veroorzaakt alcohol dit effect op het uitharden van uw produkt E144?"  
De vraag is leuk, maar het antwoord ligt in de eerdere opmerkingen waarvan men denkt dat alles goed zit. 

Antwoord vervolg van Klant:

Dit is een duidelijk antwoord! en snel;
De eventueel achtergebleven hoeveelheid alcohol is inderdaad minimaal, en zal dus niet het probleem veroorzaken.
Echter de door u aangegeven uiterste grenzen van de mengverhouding (100 : 19 t/m 100 : 21)  zal waarschijnlijk het probleem zijn !  Ik denk dat iedereen deze vereiste nauwkeurigheid onderschat.
De mensen die voor ons het ingietwerk uitvoeren hadden wat moeite met de nauwkeurigheid gehad.
Ik heb direkt de voorschriften aangescherpt en de werkzaamheden worden intensiever gemonitoord.
Bedankt voor uw hulp,

Onze adviezen t.a.v. de technische toepassing worden naar beste weten verstrekt, doch gelden slechts als vrijblijvende aanwijzingen. Toepassing van de producten vindt plaats buiten onze controlemogelijkheden en valt derhalve onder uw eigen verantwoordelijkheid.

NAAR INGIETHARS PAGINA HOME

E-Mail voor vragen aan D.D.S. .
(C) 2011 DDS Electronics Europe BV  Alle rechten voorbehouden.